Peste 80 de diplomaţi au admirat şi apreciat Alba Iulia

Alba Iulia are de ce să fie mândră!

Valorile Albei văzute de oaspeții ei.

Primitoare, călduroasă, o adevărată casă. Aceasta este Alba Iulia pentru fiecare albaiulian care a trecut măcar o dată pe sub Poarta a 3-a a Cetății.

Vibrantă, impozantă, o mixtură perfectă între istoria perfect conservată și un oraș modern, de secol 21 pentru oaspeții săi. Prin oamenii de astăzi, Alba Iulia arată că nu abdică de la un crez fundamental: ISTORIA merita și trebuie valorizată clipă de clipă, iar trecutul glorios al unui popor trebuie redat prezentului ACUM ca și atunci. În acest an Alba Iulia a primit cu mândrie vizita mai multor personalități, diplomați, arhitecți, oameni de cultură ș.a. Vom încerca în mod sumar, dar totuși relevant să oglindim opiniile și impresiile pe care orașul le-a lăsat asupra acestora. Prin prezenta lor la Alba Iulia, toate aceste personalități vor contrbui în mod firesc la punerea în evidență a patrimoniului ancestral din Orașul Unirii. Vă prezentăm acum opiniile unor ambasadori, parte a corpului diplomatic acreditat în România care au vizitat Cealaltă Capitală a Romaniei, Alba Iulia, într-un proiect de promovare turistică dezvoltat de Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia.

Excelența Sa, domnul Liu Zengwen, ambasadorul Republicii Populare Chineze în România:

“Cetatea aceasta este superbă! S-au depus multe eforturi pentru ca un punct istoric să devina un punct turistic. Dacă agenda îmi permite o să revin aici cu soția. Am mai fost acum doi ani când lucrările nu erau finalizate, iar ce se vede azi este deosebit”.

Excelența Sa, domnul Javier Lozano, Nunțiul Apostolic în România:

“Am mai fost de câteva ori la Alba Iulia de când sunt acreditat în România, dar este pentru prima dată când însoțesc un corp diplomatic atât de numeros într-o vizită. Este pentru prima dată când văd aceste locuri (Cetatea) și sunt foarte încântat. Vreau să felicit autoritățile, municipalitatea, pe primar și pe toți cei implicați în acest proiect. Sper ca această vizită a ambasadorilor să crească interesul turiștilor din țările Europei și nu numai.”

Excelenţa Sa, domnul Martin Harris, Ambasadorul Marii Britanii în România:

“Alba Iulia este un oraş foarte important şi istoric. Pentru mine este o mare plăcere să fiu aici, iar acest loc este minunat, excepţional. Este un ansamblu care arată patrimoniul României şi al Europei în general. Va fi recomandarea mea pentru britanici să viziteze Alba Iulia, pentru că este în centrul României şi este centrul istoriei acestei ţări.”

Excelenţa Sa, domnul Petr Dokládal, Ambasadorul Republicii Cehe în România:

“Trebuie să spun că m-am îndrăgostit de Alba Iulia încă de acum patru luni când am venit pentru prima dată aici. Chiar i-am provocat pe toţi aceşti diplomaţi să viziteze acest loc. Trebuie să spun că apreciez tot acest efort care se face pentru a restaura aceste locuri şi voi face tot posibilul ca acest lucru să fie ştiut în ţara mea. Există interes pentru turismul individual pe care cehii îl manifestă faţă de România, dar ei trebuie să se oprească în drumul lor şi la Alba Iulia. E un loc care merită văzut!”

Excelenţa Sa, domnul Pieter Andries Swanepoel, Ambasadorul Republicii Africa de Sud în România:

“Este prima mea vizită aici şi sunt foarte impresionat. Ce se întâmplă aici de 3 ani încoace este deosebit. Aveţi o istorie veche şi e plăcut să vezi cum este restaurat totul, iar fondurile europene sunt folosite în avantajul acestui lucru. Pentru ţara mea şi locuitorii ei, cu o istorie mai recentă, asta este imaginea reprezentativă a Europei istorice. Dacă ne uităm în jur e imporesionant. De asta voi recomanda sud-africanilor să vină să viziteze oraşul.”