Cel mai mare parc urban în sit istoric din România

De Ziua Cetăţii, Primaria Alba Iulia a inaugurat Traseul de Nord din Şanţurile Cetăţii.

Sâmbătă, 30 aprilie 2011 s-a inaugurat Traseul de Nord din cadrul Şanţurilor Cetăţii Alba Carolina. Acesta este cel mai lung traseu dintre toate, cuprinzând 4 bastioane: Bastionul Sfântul Mihail, Bastionul Sfânta Elisabeta, Bastionul Carol al VI-lea şi Bastionul Capistrano.

Bastionul Sfântul Mihail a fost distrus parţial în 1922, cu ocazia lucrărilor de construcţie a Catedralei Ortodoxe. În vârful acestuia se găseşte stema Austriei, reprezentată de o pajură imperială ce poartă pe piept un scut al cărui câmp neornamentat este tăiat de o fascie. Emblema este încadrată de animale fantastice, reprezentări hibride de volute şi capete de reptile. Deasupra platformei de piatră exista statuia Sfântului Mihail, patronul bastionului.

Bastionul Sfânta Elisabeta a fost denumit după numele împărătesei Elisabeta Cristina de Braunschweig. În vârful acestuia se află un grup sculptural format dintr-un medalion pe care este reprezentat un leu tenant, o coroană imperială aflată deasupra emblemei şi un mascherone situat la baza acesteia.

Bastionul Carol a fost primul bastion construit dintre cele 7 bastioane ale Cetăţii. Piatra de temelie a acestuia a fost pusă la 4 noiembrie 1715, fiind dedicat împăratului Carol al VI-lea, pe timpul căruia s-a construit cetatea.

Bastionul Sfântul Capistrano (Transilvaniei) a primit această denumire ca simbol al alipirii Transilvaniei Imperiului Habsburgic. Grupul sculptural din vârful bastionului este constituit din stema Transilvaniei şi a Ungariei, încadrate de trupurile a două sirene, deasupra cărora se află o coroană imperială. În interiorul acestui bastion, de-a lungul timpului, a funcţionat unul dintre cele două depozite de pulbere ale cetăţii Alba Carolina, o moară, precum şi o cramă.

Traseul Nordic are o suprafaţă totală de 50.762 de metri pătraţi, dintre care peste 40% este suprafaţă verde. Odată cu inaugurarea Traseului de Nord suprafaţa totală a Parcului din Şanţurile Cetăţii a ajuns astfel la 93 616 mp, din care zona verde reprezintă nu mai puţin de 43 192 mp.

De asemenea, tot pe Traseul de Nord a fost dezvelită o nouă statuie dedicată memoriei soldaţilor români necunoscuţi din regimentele de graniţă româneşti ale armatei austriece. Ţinând cont că avem de-a face cu un PARC organizat în interiorul unui sistem militar defensiv, amplasarea unei statui reprezentându-i pe soldaţii români din trupele de graniţă ale armatei austriece a fost un lucru firesc. Noua statuie reprezintă de această dată un toboşar român din cadrul armatei austriece.

Pe acest traseu au fost amenajate şi cele două grădini spectaculoase prin concepţie: Grădina Romană şi Grădina Japoneză, completând astfel PARCUL din Şanţurile Cetăţii.